Project omschrijving

Oedeemtherapie bij Fysiotherapie Hoek van Holland

Oedeem (lymfoedeem) is een zichtbare zwelling door toename van vocht. Bij oedeemtherapie (ook wel manuele lymfedrainage genoemd) behandelen we u met een zachte, cirkelvormige massagebeweging. Dit zorgt voor stimulering aan uw lymfesysteem. Het vocht met eiwitten en afvalstoffen kan dan beter worden afgevoerd.

De manuele therapie vindt vaak plaats in combinatie met lymftaping en/of zwachtelen. Ook oefentherapie is een goede aanvulling op oedeemtherapie.

Lymfesysteem

Het lymfesysteem is een netwerk van lymfevaten en lymfeknopen dat zich in het gehele lichaam bevindt. De lymfevaten nemen vocht op dat zich ophoudt in het weefsel. Dit vocht bevat onder andere eiwitten en afvalstoffen die niet door de bloedbaan worden opgenomen. De lymfevaten vervoeren dit vocht richting de lymfeknopen. Daar vindt zuivering van de afvalstoffen plaats en wordt het vocht verder afgevoerd.

Lymfoedeem

Als dit systeem niet goed meer werkt, kan er lymfoedeem ontstaan. Dit kan zich over het hele lichaam manifesteren of in ledematen. Een defect in het systeem kan aangeboren zijn, maar kan bijvoorbeeld ook ontstaan na een operatie of na bestralingen. Een bekend voorbeeld is het ontstaan van lymfoedeem in de arm na een borst besparende operatie of een borstamputatie. Oedeemtherapie wordt niet alleen toegepast als er lymfoedeem is ontstaan, maar is ook aan te bevelen ter preventie van lymfoedeem na operaties of bestralingen.

Wanneer oedeemtherapie?

Naast lymfoedeem zijn er nog meer aandoeningen waarbij oedeemtherapie u kan helpen, namelijk:

  • Veneus oedeem
  • Lipoedeem
  • Bloedcirculatiestoornissen, zoals etalagebenen (claudicatio intermittens)
  • Sinusitis
  • Migraine en andere hoofdpijnklachten
  • Darmklachten
  • Vochtophoping na borstamputatie

Oedeemtherapie iets voor u?

Neem dan contact op met Shanna van Onselen – van Rijn via het online afsprakenformulier.

Contact ons