Handtherapie bij Fysiotherapie Hoek van Holland

Sinds 2024 hebben wij ook een gespecialiseerde handtherapeut in de praktijk, namelijk Jeroen.

De handtherapie richt zich op lichamelijk problematiek in de elleboog, pols en hand. Je handen spelen een belangrijke rol in je dagelijkse leven. De handen hebben een ingewikkeld systeem van spieren, banden en pezen en daarom is het belangrijk om naar een gespecialiseerde handtherapeut te gaan.

Er zijn verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat de handen niet meer goed werken, hierbij kunt u denken aan het ouder worden, ongeluk, overbelasting of dat u geopereerd bent aan uw hand/pols. Om u zo goed mogelijk te kunnen begeleiden in het herstel van de klachten kunnen wij bijvoorbeeld mobiliseren, oefenen en advies geven om ervoor te zorgen dat u uw handen snel weer op de juiste manier en pijnvrij kunt gebruiken. Ook maken we braces op maat.

Handtherapie valt gewoon onder de reguliere fysiotherapie behandelingen. Braces en spalken vallen meestal buiten te verzekering.

Carpaaltunnel syndroom is een aandoening in de pols veroorzaakt door een beknelling van de middelste armzenuw (nervus medianus) in de carpale tunnel. De carpale tunnel is een nauw kanaal tussen de handwortelbeentjes en een peesplaat tussen duim- en pinkmuis aan het begin van de handpalm. In deze tunnel lopen naast de zenuw de pezen waarmee de pols wordt gebogen. Door de beknelling ontstaat er een tintelend en/of pijnlijk gevoel aan de hand en de vingers met soms een verlies van kracht.

De behandeling bestond vroeger vooral uit een operatie. Gelukkig is er tegenwoordig een prima alternatief. De behandeling met het Phystrac tractie apparaat. In het apparaat wordt de elleboog gefixeerd met banden. Ook om de pols komt er een band en dan vindt de tractie van de pols plaats. 30 korte tracties, gedoseerd en zonder pijn. De behandeling duurt ongeveer 20 minuten en in 12 behandelingen vindt er in 70% van de gevallen volledige genezing plaats. De symptomen nemen na een paar sessies vaak al langzaam af. De behandeling wordt vaak aangevuld met het gebruik van een nachtspalk.

De behandeling is zeer effectief en voorkomt een risicovolle operatie.

Ook de behandelingen met het tractie apparaat worden gewoon vergoed via uw aanvullende verzekering, net als reguliere fysiotherapie behandelingen. Voor meer informatie zie: phystrac.com

Heeft u vragen?

Stel ze aan één van de therapeuten of spreek Jeroen aan.

Heeft u last van handklachten?

Neem dan contact op met ons op via het online afsprakenformulier of via de WhatsApp button.